Stilte

“Silence is a source of Great Strength.”

― Lao Tzu

Een vreemdeling in het bos

Onlangs las ik het boek “The Stranger in the Woods” over een man, Christopher Knight, die 27 jaar in de bossen in Maine (Amerika) woonde. In die 27 jaar heeft hij slechts één woord gesproken: ‘hi’, en slechts twee keer oog in oog met mensen gestaan. Het is een bizar verhaal en een goed boek. De schrijver verbaasde zich hoe slim Knight was ondanks dat hij nooit contact had met mensen.

Het leek erop dat Knight zich onmiddellijk alles kon herinneren wat hij ooit had gelezen of gezien, hoewel hij erop ‘ stond dat hij geen fotografisch geheugen had. Hij herinnerde het zich gewoon allemaal. Hij vroeg zich af of de moderne samenleving, met haar overvloed aan informatie en de storm van lawaai, ons alleen maar dommer maakte. ‘Ik was niet overweldigd door gegevens’, zei hij. ‘Ik had een nogal beperkt dieet, letterlijk en figuurlijk.

Lawaai

Volgens vele onderzoeken over de hele wereld was het kamp van Knight – een oase van natuurlijke rust – mogelijk de ideale setting om een ​​maximale hersenfunctie te stimuleren. Deze studies, die het verschil tussen het leven op een rustige plek en bestaand temidden van onrust onderzoeken, kwamen allemaal tot dezelfde conclusie: lawaai en afleiding zijn superslecht voor je.

Het grootste probleem met omgevingsgeluid dat je niet kunt beheersen, is dat het onmogelijk te negeren is. Het menselijk lichaam is ontworpen om erop te reageren en ik heb geen reden te geloven dat dit voor honden anders is. Geluidsgolven zijn fysieke trillingen en worden omgezet in elektrische signalen die rechtstreeks in de gehoorschors van de hersenen worden afgevuurd.

Zelfs tijdens slaap, reageert het lichaam onmiddellijk, of we nu willen of niet. Het is bekend dat mensen die in steden wonen, chronisch verhoogde niveaus van stresshormonen ervaren. Deze hormonen, vooral cortisol, verhogen de bloeddruk en dragen bij aan hartaandoeningen. Lawaai schaadt je lichaam en kookt je hersenen. Het Engelse woord voor ‘lawaai’ (noise) is afgeleid van het Latijnse woord voor misselijkheid (nausea). Onlangs verscheen er Fins onderzoek dat honden die in stedelijke gebieden wonen vaker angst vertonen en gedragsproblemen hebben.

Jura Hondenleven Delfzijl

Shinrin yoku

Positief is dat we er voor ons beiden wat aan kunnen doen. Japanse onderzoekers van de Chiba University ontdekten bijvoorbeeld dat een dagelijkse wandeling van een kwartier in het bos een aanzienlijke afname van cortisol veroorzaakte. In Japan bestaat er een heus woord voor het rustig lopen door het bos als therapie: “shinrin yoku”. Fysiologen over de gehele wereld geloven dat ons lichaam ontspant in een rustige natuurlijke omgeving omdat we daar zijn geëvolueerd. Ook de zintuigen van de hond zijn nog altijd afgestemd op bossen en graslanden.

Imke Kirste biologe aan de Duke universiteit, ontdekte dat twee uur volledige stilte per dag bij muizen, celontwikkeling in de hippocampus veroorzaakte, het hersengebied verantwoordelijk voor het geheugen. Ander onderzoek toont aan dat kinderen die vaak aan lawaai worden blootgesteld, een stressreactie ontwikkelen waardoor ze het geluid negeren. Interessant is dat deze kinderen niet alleen de schadelijke prikkels negeerden, maar ook de prikkels waar ze op zouden moeten letten, zoals spraak.

Wij stellen onze honden bloot aan een kakafonie van geluid. Het eerdergenoemde Finse onderzoek toonde aan dat honden en mensen vergelijkbare angst- en stressproblemen hebben in drukke omgevingen. Dus neem je overprikkelde hond mee naar een stille omgeving. Luister naar de vogels, de zee, de wind door de bomen, het gezoem van bijen. Ik loop soms uren met Mahru zonder haar een enkel commando te geven. Jura en Lazar hebben iets meer sturing nodig, en ik denk dat dit voor de meeste honden geldt. Maar zoals het Japanse onderzoek aantoont, heeft zelfs een kwartiertje stilte in het bos al een positief effect, en dat moet wel lukken.

“Some people talk to animals. Not many listen though. That’s the problem.”

– Winnie de Pooh

Bronnen

Inadequate socialisation, inactivity, and urban living environment are associated with social fearfulness in pet dogs | Scientific Reports

Is silence golden? Effects of auditory stimuli and their absence on adult hippocampal neurogenesis | SpringerLink

The Impacts of Nature Experience on Human Cognitive Function and Mental Health – PubMed

The Stranger in the Woods: The Extraordinary Story of the Last True Hermit by Michael Finkel (boek)