De dingen zijn zoals ze zijn

“Cottleston, Cottleston, Cottleston Pie, a fly can’t bird, but a bird can fly.”

– Winnie de Poeh

De Tao van Jura

Voordat Jura bij ons kwam zag ik het al helemaal voor me: samen naar het park om te frisbeeën en naar het strand om te zwemmen. We zouden samen gaan hardlopen en allerlei andere leuke dingen doen. De werkelijkheid was dat Jura zo reactief bleek te zijn dat zelfs een wandeling door de straat een hele opgave was. Misschien was dit even slikken, maar Jura is zoals ze is. In het Taoïsme gelooft men dat alles en iedereen met eigen unieke eigenschappen een plaats en een doel heeft

In de Tao of Pooh illustreert Benjamin Hoff deze gedachte aan de hand van de geschriften van Zhuang Zi (300 vChr).

Huizi zei tegen Zhuang Zi: ‘Ik heb een grote boom waar geen houtzager iets mee kan beginnen. De stam en de takken zijn krom en weerbarstig, een en al hobbels en knoesten. Geen timmerman zou hem een blik waardig keuren. Uw leer is precies hetzelfde – nutteloos, waardeloos. Daarom wil niemand ernaar luisteren.’

‘Zoals u weet,’ antwoorde Zhuang Zi, ‘is een kat zeer bedreven in het vangen van zijn prooi. Als hij ineen duikt, kan hij elke willekeurige kant uit springen om zijn slachtoffer na te jagen. Maar wanneer zijn aandacht op de prooi is gericht, kun je hem gemakkelijk vangen met een net.
Een groot dier als een jak daarentegen is niet zo gemakkelijk gevangen of bedwongen. Hij staat als een rots. Maar hoe sterk hij ook is, een muis vangen kan hij niet.

U klaagt dat uw boom waardeloos is als timmerhout. Maar u zou gebruik kunnen maken van de schaduw die hij biedt, kunnen rusten onder zijn beschuttende takken, er omheen kunnen wandelen om zijn uiterlijk en karakter te bewonderen. De bijl zal hem niet bedreigen, dus wat kan zijn bestaan nog in gevaar brengen? Hij is slechts nutteloos voor u omdat u er iets anders van wilt maken en hem niet op zijn eigen wijze wilt benutten’ 

Jura’s karakter maakt het dan misschien wel moeilijk om honden te passeren of door een drukke straat te lopen. Haar gevoeligheid voor alles en iedereen om haar heen maakt haar ook zo speciaal. Als geen ander voelt ze het wel en wee van iedereen hier in huis aan. Een iets verhoogde hartslag of een verstoorde ademhaling als ik me probeer te concentreren en Jura zit direct naast me.
En dankzij Jura zijn we allemaal een stukje veiliger. Onlangs nog liep ik met Mahru en Jura door de buurt. Een hond kwam door een tuin gerend, sprong over het hek en wilde Mahru aanvallen. Nog voordat Mahru en ik konden reageren had Jura, ondanks haar leeftijd, zich uit haar tuig gewurmd en tussen de hond en Mahru geworpen. Voor Mahru was dit waarschijnlijk lelijk afgelopen als Jura niet heel erg duidelijk had gemaakt dat je van haar grote kleine zus afblijft. De enige die er niet zonder kleerscheuren afkwam is Jura zelf. Ze had haar knie, waar ze al last van had, pijn gedaan en moest op drie poten naar huis lopen.

Jura is volledig ongeschikt als gezelschapshond, maar dat hindert niet. Het hindert wel degelijk wanneer je van Jura iets probeert te maken wat ze niet is. Dat is als een vierkante deksel op een ronde pot. Het betekent niet dat we moeten stoppen met groeien en leren, het betekent wel dat we eigenschappen zoals reactiviteit niet als positief of negatief moeten zien. Het hangt er maar van af wat je ermee doet.
Uiteindelijk hebben we alles gedaan wat op het lijstje stond. Hardlopen door de natuur? Check. Frisbeeën? Check! Samen zwemmen? Check! Misschien waren we nooit verder gekomen dan het park wanneer Jura een gemakkelijke hond bleek te zijn en hadden we nooit onze mooiste avonturen beleefd.

1 thought on “De dingen zijn zoals ze zijn”

  1. Wat prachtig en herkenbaar om dit te lezen! Ik heb hetzelfde met onze hond. Ik had me helemaal verheugd om lekker veel te wandelen in de natuur, met mensen afspreken met hun honden om te wandelen, cursus doen etc. Ze is nu 2 jaar en het wordt tijd dat ik mijn verwachtingen en wensen bij ga stellen. Onze hond is ook een reactieve hond. Ze is lief, maar vindt alles spannend. Wat leidt tot onzindelijk, slecht slapen, schrikkering en heel hyper naar andere honden en vreemde mensen.
    Ik ben benieuwd hoe je toch je lijstje heb kunnen waarmaken.

    Groetjes Yvonne & Pepper

    Reply

Leave a Comment