IJshaar

Wanneer je in de winter heel vroeg op pad gaat kom je soms de mooiste dingen tegen.

Vorige week liep ik op een frisse morgen met Jura door het bos. Honderd jaar eerder liep de Duitse meteoroloog Alfred Wegener in praktisch dezelfde omstandigheden ook door het bos. Hoe ik dit weet? Wat wij allebei zagen komt namelijk alleen in zeer uitzonderlijke situaties voor.

Allereerst moet de thermometer een temperatuur vlak onder het vriespunt aan geven. Het mag niet kouder en zeker niet boven het vriespunt zijn. Daarnaast moet de lucht uitzonderlijk veel vocht bevatten, maar er mag dan weer geen sneeuw liggen. Het bos moet een loofbomenbos zijn, het liefst met veel eiken en beuken en zonder direct zonlicht, Alleen onder die hele specifieke omstandigheden kun je met geluk ijshaar aantreffen.

Toen Wegener in 1918 de witte wolachtige ijsstructuren zag, was hij direct bewust van de sprookjesachtige schoonheid. Ik daarentegen dacht dat iemand in het bos had gescheten en overal het wc-papier had achtergelaten.

De mooiste dingen in het leven zijn gratis

Bij nadere inspectie had ik nog steeds niet door dat het om ijs ging. Mijn eerste idee was dat het een soort paddenstoel was, een hele bijzondere, die lange witte haren produceerde. De haren waren zo fijn dat je niet eens voelde dat ze van ijs waren. IJshaar heeft gewoon niet het volume om koud aan te voelen, zeker niet wanneer je al een poos buiten loopt zonder handschoenen. Ik bleek er trouwens niet eens heel veel naast te zitten. De haren waren wilswaar geen paddenstoel, maar zijn wel gemaakt door een schimmel. Alfred Wegener vermoedde dit al in 1918. Toch zou dit pas in 2015 worden aangetoond in onderzoek. Het is de stofwisseling van Exidiopsis effusa, een schimmel die in de winter actief die vocht produceert en door kleine openingen in het hout perst.

De natuur maakt soms de prachtigste dingen. En het mooie is, het kost je niets. Je kunt het niet bezitten, je kunt het niet verkopen, het geeft je geen aanzien, je kunt het niet eens vasthouden, want pak je het in je handen, dan verdwijnt het meteen. De eerste zonnestraal van de dag laat het smelten. Je kunt het niet beschermen en dus hoef je je ook niet druk te maken dat het verdwijnt. Misschien zijn de mooiste dingen niet alleen gratis, maar ook vergankelijk.

Artikelen

Evidence for biological shaping of hair ice РD. Hofmann, G. Preuss and C. Mätzler 2015

noot

De standpunten en meningen in bovenstaand artikel zijn van mij persoonlijk. Ze vertegenwoordigen geen officieel standpunt van Cbdoggy of welke organisatie dan ook. Ze zijn niet bedoeld als medisch advies. Delen op social media wordt zeer gewaardeerd!

Leave a Comment